Projecten

  • Ondersteuning van wees- en andere kwetsbare kinderen

  Door:

  • het betalen van inschrijvingsgeld voor onderwijs en schoolbenodigdheden en door het geven van begeleiding aan families zodat hun kind naar school kan gaan;
  • het opvangen van weeskinderen in het weeshuis, maison d’accueil, in Conakry (Guinee) en financieel ondersteunde “adoptiegezinnen”, de familles d’accueil;
  • kinderen ook psychosociaal te ondersteunen zowel in de vorm van een goed gesprek als al spelenderwijze (sport- en andere activiteiten …);
  • het aanbieden van medische zorg bieden aan de kinderen.

  Ondersteuning van vrouwen

  Door:

  • het begeleiden van jonge tienermoeders en andere kwetsbare vrouwen: prenataal, tijdens de bevalling en erna;
  • het geven van voorlichting van tienermeisjes, prostituees en geïnteresseerde vrouwen over de preventie tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Tevens wordt hen een basis van voedings- en toilet gerelateerde hygiëne aangeleerd;
  • het ondersteunen van “tontines”, waar vrouwen maandelijks samen komen en allemaal enkele luttele centen in een pot leggen. Elke maand neemt een andere vrouw deze pot mee, bv. diegene die het meeste nood heeft, die verbouwingen wil doen …
  • sensibilisering tegen vrouwenbesnijdenis;
  • de opbouw van een materniteit/moeder-kindcentrum in Guinee.

  Strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (= vrouwenbesnijdenis in de volksmond)

  Door:

  • sensibiliseringscampagnes in lokale community, rekening houdend met lokale gewoontes en respect voor cultuur;
  • medische voorlichting omtrent de gevolgen van vrouwenbesnijdenis;
  • psychosociale ondersteuning aanbieden.

  REALISATIES IN GUINEE

  • Onze nieuwe stagiaire Jannelore

  September 2017

  In september vertrok studente seksuologie Jannelore Derycke naar ons project in Guinee en dat in het kader van haar eindejaarscriptie. Ze wilde graag een studie maken van de impact van vrouwenbesnijdenis op de manier waarop de seksualiteit beleefd wordt en in Aniké vond ze de ideale partner. Haar onderzoek wordt gepromoot door de KULeuven, in samenwerking met professor Els Leye van de UGent, een autoriteit in de problematiek van vrouwelijke genitale verminking. Begin november was Jannelore weer thuis, met een hoofd vol nieuwe indrukken en ervaringen.

      

  Naast haar onderzoekswerk, gaf ze er ook les in seksualiteit, nam ze er een kijkje tijdens de werken aan ons gezondheidscentrum in Dabadou en zag dat het goed is.

  Afwerking van gezondheidscentrum in Dabadou

  Balla en Ousmane Bah feliciteren elkaar met de constructie van het gebouw. Zij waren de drijvende krachten achter het project op het terrein. Hoofdsponsors van de grote renovatie waren overigens het New Life Fonds van de Koning Boudewijnstichting en de stad Gent, die subsidies gaf. Ook het schilderen is al achter de rug. Dit werd tot in de details gedaan, inclusief de tralies voor de ramen die het gebouw moeten beveiligen. Aan de achterkant van het gebouw kwam ook een aparte constructie voor de toiletten.

        

  Gezondheidscentrum in eindfase 

  Mei 2017

  Wat een enthousiasme! We hadden de nodige fondsen eind vorig jaar nog maar net vrijgemaakt of de inwoners van Dabadou - een dorpje waar we actief zijn met onze campagne tegen vrouwenbesnijdenis - schoten in actie voor de renovatie van hun 'centre de santé'. De bouw daarvan was vijftig jaar geleden na amper een verdieping stilgevallen. Sindsdien stond het er verlagen bij. Maar nu krijgt het dus een tweede leven. De muren van het gebouw zijn verstevigd, de indeling werd aangepast, zodat er naast een onderzoeksruimte en een apotheek ook een lab in kan komen en er werd een extra ruimte vóór het centrum gemaakt, die dienst kan doen als wachtzaal. En dat er tempo werd gemaakt, met dank aan Ousmane Bah, want intussen staat het dak erop, is de vloer aangepakt en staan er tralies voor de ramen, zodat alles afgesloten kan worden. In de tuin werd een septisch put gegraven voor het sanitair van het gebouw. Op het terrein is overigens nog flink wat plaats mocht er op een dag behoefte zijn om het centrum uit te breiden.

     

  • Louise ging op stage in Guinee

  Januari 2017

  Louise, arts in opleiding, trok in januari een maand naar Guinee en werkte er rond 'planification familiale'. Gezinsplanning houdt bijvoorbeeld in dat we duidelijk maken dat er niets mis is met een groot gezin, maar dat het soms beter is om het krijgen van kinderen te spreiden. En natuurlijk kwam ook contraceptie aan bod.

  Voor haar uitleg gebruikte Louise geplastificeerde steekkaarten met tekeningen en een doos met attributen, zoals condooms en spiraaltjes. Dat moest alles een beetje tastbaarder maken en minder abstract. Ze trok naar heel wat dorpen en gaf er vormingen tot bij kapsters en naaisters toe. "Ik heb het gevoel dat ik het onderwerp bespreekbaarder en minder taboe heb gemaakt", vertelt ze.

      

  We sensibiliseren verder rond vrouwenbesnijdenis

  Anneke werkte er samen met Louise verder aan onze sensibiliseringscampagne rond vrouwenbesnijdenis (VGV). Alle radiocampagnes en plaatsbezoeken zijn achter de rug en onze partnerorganisatie ASD schrijft momenteel een rapport.

    

   

  • Anneke is opnieuw vertrokken naar ons project in Guinee! Een nieuwe stagiaire, Louise, vliegt haar binnenkort na!

  December/januari 2016-2017

  De materniteit in de eindfase ...

    

  Bouw van gezondheidscentrum in Dabadou

  Geweldig nieuws voor de inwoners van Dabadou in Guinee - één van de dorpen waar we actief zijn met onze campagne tegen vrouwenbesnijdenis - krijgt een gloednieuw 'centre de santé'. 

  Er werd ooit begonnen met de bouw van eentje, maar de werkten stokten na amper één verdieping en die staat er nu al veertig jaar verwaarloosd bij. Met centjes van de Koning Boudewijnstichting, de stad Gent en Lions Club Sint-Martens-Latem kan het nu afgewerkt en in gebruik genomen worden. De inwoners willen er mee hun schouders onder zetten en de Guineese overheid heeft beloofd om te investeren in medicijnen en personeel. Daarmee wordt het een prachtig gezamenlijk project!

    

  De eerste steenlegging wordt uiteraard gevierd!

     

  Landbouwmateriaal voor het dorpje Dalabani

  Er werd een lading landbouwmateriaal in Guinee aangekocht voor het dorpje Dalabani, in het binnenland van Guinee. We zijn er ook actief in onze strijd tegen genitale verminking bij vrouwen en stelden vast dat er nood aan was. De spullen werden aan de inwoners overhandigd toen Anneke ter plaatse was.

   

    

  Onze materniteit krijgt ijzeren frames voor vensters en deuren!

  November 2016

    

  • Dak van onze materniteit werd gerealiseerd!!!

  Juli 2016


  • Anneke en nieuwe stagiaire Catherine trokken naar Guinee. Catherine verbleef 3 maanden in ons project.

  Februari 2016

  Onze materniteit krijgt een dak! 

  En beetje bij beetje komt het in orde! De dakconstructie krijgt vorm!

    

  Strijd tegen vrouwenbesnijdenis!!!

  Dorpen waar vzw Aniké, samen met de plaatselijke ong ASD actief is in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, worden opnieuw bezocht en geëvalueerd. Nieuwe dorpen o.a. DABADOU, worden bezocht. Eerst vindt er altijd een gesprek plaats met de plaatselijke 'sages' ... soms gebeurt het ook wel dat men al heel veel positiefs van onze vzw's gehoord heeft, waardoor onmiddellijk het gehele dorp aanwezig is bij het eerste bezoek!

  En na een diepgaand gesprek en instemming hoort er altijd muziek en dans ...

          

  Dringende operaties!

  Een operatie drong zich op, zoniet ... 


  Samenwerking vraagt ook investeren in relaties!

  TENKELEN ... overhandiging van foto van de - jammer genoeg overleden - 'présidente', die heel veel betekende voor Aniké/ASD!

  DJIRLAIN ... bezoek aan traditionele vroedvrouw ... voor onze stagaire, Catherine Gheypen een rijke ervaring.

  Verder ... o.a. Soti, één van onze leden van de COVIPE - het comité dat strijd voert tegen FGM. Hij is net terug van een vaccinatiecampagne tegen mazelen. En ja ... soms moet al eens een rivier, hier Milo, overstoken worden, om een dorp te bereiken ...

          

  • Jessica trok naar Guinee

  augustus 2015

  De ruwbouw van onze materniteit is af!

  Goed nieuws: de ruwbouw van onze materniteit is helemaal klaar en het is een imposant gebouw aan het worden. De volgende stap is het leggen van het dak, waardoor er nog een derde verdieping gecreëerd wordt. Die zal dienst doen als vergaderruimte. Ook de ramen zullen snel volgen. Jessica kreeg bij haar bezoek een rondleiding.


  Twee nieuwe dorpen in onze strijd tegen vrouwenbesnijdenis

  Onze derde campagne tegen vrouwenbesnijdenis is uit de startblokken geschoten. En die telt twee nieuwe dorpen: Dalabani en Gbérédou Baranama. Jessica trok erheen met onze plaatselijke partner Bintou Mady Kaba en ze stelden er ons project voor. In Gbérédou Baranama maakten we ook kennis met een arts, die er in de 'poste de santé' werkt. Hij lijkt een geëngageerde partner te worden.

  De vrouwen van Dalabani verwelkomen ons zingend en dansend.

  Jessica bezocht ook de vijf dorpen waar we eerder al aan de slag waren. Het is opmerkelijk dat het probleem van vrouwenbesnijdenis er een stuk makkelijker bespreekbaar is en heel wat mensen hebben de praktijk afgezworen: ze denken er niet meer aan om het hun dochter nog aan te doen.

  Het comité dat de sensibilisering uitvoert in Djirlan, waar we sinds 2012 actief zijn.

   

  • Anneke en Jessica trokken naar Guinee

  19 juli 2014 - 1 september 2014

  Ondanks de dreiging van ebola reisden Anneke en Jessica afgelopen zomer naar Guinee om onze vrienden en partners daar een hart onder de riem te steken en te kijken hoe het gesteld is met de projecten die we er ondersteunen. Ze kregen het gezelschap van vriendin Delphine. Onze dames trokken onder meer naar alle dorpen rond Kankan waar we eerder meehielpen met een senibiliseringsactie rond vrouwenbesnijdenis. En die heeft duidelijk effect: er wordt over het probleem gesproken en er worden nog altijd activiteiten georganiseerd. Onder meer in Tenkelen, dat sinds vorig jaar bij ons project betrokken is. Daar kregen ze een getuigschrift voor hun engagement!

  In Tenkelen valt ook het respect op dat de mannen voor de vrouwen hebben, niet overal in Guinee een evidentie. Een andere getuige van die positieve evolutie zijn de centra voor slachtoffers van geweld tegen vrouwen die overal opduiken. De regering heeft er pas één geopend in Kankan.

  Maar ook goed nieuws uit Kassa, dat uit handen van onze lokale partner Bintou Mady Kaba (ASD) een certificaat voor haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis krijgt. Het werk stopt hier natuurlijk niet: Anneke en Jessica analyseren de enquêtes om een idee te krijgen van hoe onze campagnes lopen en waar ze nog moeten bijsturen.

  • Anneke trok naar Guinee

  5 januari 2014 - 22 januari 2014

  Nieuwjaar was nog maar net voorbij of Anneke stapte alweer het vliegtuig op richting Guinee om de projecten op te volgen die we er ondersteunen. Ze kreeg een warm welkom in ons 'maison d'accueil' in Kassonya, waar 34 kindjes worden opgevangen. Er was ook tijd om een kijkje te nemen op de werf van onze materniteit. Er is in korte tijd heel veel gebeurd. Leuk om te zien dat het werk vooruit gaat.

  Anneke trok ook het binnenland in voor de sensibiliseringscampagnes rond vrouwenbesnijdenis die we eerder hielpen opstarten. Ze bezocht dorpen waar we al aan de slag waren - zoals Kassa, Djirlain en Gbéléma - en enkele nieuwe. Anneke spreekt er urenlang met dorpshoofden en bewoners. De campagne heeft duidelijk iets in beweging gezet! Ook zijn onze 'equipes de ressources' actief die zich voor de strijd tegen vrouwenbesnijdenis inzetten in Dabadou.

   

   

  • Anneke in Guinee: bouw materniteit, uitdeling medische container, evaluatie sensibilisering vrouwenbesnijdenis ...

  2 februari 2013 tot 17 februari 2013

  Begin februari 2013 trok Anneke voor twee weken naar Guinee. Eind vorig jaar werd er gesponsord voor de start van de bouw van een materniteit. Contacten met de architect en start van de bouw staan op de agenda. Verder zal An er voor zorgen dat de medische container, die vorig jaar werd verstuurd en waarvan het materiaal veilig opgeborgen werd, aan de betrokkenen overhandigd wordt. Het leeuwenaandeel is echter wel bestemd voor de materniteit in opbouw. Ook worden alle dorpen - waar Jessica samen met Bintumady Kaba zorgden voor sensibilisering tegen vrouwenbesnijdenis - opnieuw bezocht voor evaluatie van het project.

  • Strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (= vrouwenbesnijdenis in de volksmond) ... Jessica maakt het verschil!

  5 december 2012

  Studente Jessica Tatout (24) uit De Haan is afgereisd naar Guinee om er een handje te helpen bij onze projecten. Zij studeert Noord-Zuid-Problematiek aan de Hogeschool Kortrijk (Howest) en loopt via Aniké stage bij onze lokale partnerorganisatie Felica. Ze verblijft er intussen vijf maanden en heeft al flink wat verwezenlijkt:

  • zo ontfermde ze zich over twee van onze kinderen die een dringende operatie moesten ondergaan (navelbreuk);
  • sensibiliseringscampagne: de strijd tegen vrouwenbesnijdenis is één van onze strijdpunten in Guinee. Na de nodige gesprekken met professoren, medici, ngo's, jongeren, lokale politici en lokale bevolking werd een sensibiliseringscampagne uitgewerkt;
  • opstarten van een zonnepanelenproject voor ons weeshuis. Nu wordt elektriciteit nog opgewekt met een generator op benzine (vervuilend en duur).

   

  • An vertrekt naar Guinee, Conakry - vrijkrijgen medische container

  14 januari 2012

  Voor het kosteloos vrijkrijgen van de container, stand van zaken in het weeshuis, planning bouw materniteit, vertrok An in januari richting Guinee, Conakry. Ze heeft ter plaatse onderhandeld van 16 januari t.e.m. de dag van haar vertrek op 1 februari 2012 om de container opnieuw zonder douanekosten vrij te krijgen. De container is vrijgekomen op 7 februari met “exonération totale”.

   

   

  • Bouw "maison d'accueil" - verhuis - stage in Donka-ziekenhuis

  2009

  • Conferentie Thesis - Guinee

  1 juli 2007

  De thesis is een succes. Nooit werd dergelijk onderzoek verricht in Guinee. An zet in Guinee een conferentie op touw waarbij verschillende lokale en internationale ngo’s met de Verenigde Naties samenkomen om te spreken over het onderwerp AIDS-weeskinderen. Topic in Guinee vroeger taboe. Op lange termijn worden hieromtrent projecten opgezet. Het onderzoek van An Vercoutere wordt nationaal door VN aangepakt. Resultaat: de bevindingen van de VN zijn analoog met deze verricht door het onderzoeksteam van An (resultaten werden naar UGent opgestuurd).

  • An vertrekt naar Guinee - container vrijkrijgen - vaccinatie - thesis uitwerken

  2 juli 2006

  Voor het vrijkrijgen van de container was An Vercoutere zelf ter plaatse en heeft ze 10 dagen moeten onderhandelen om deze “zonder kosten” vrij te krijgen. Ondertussen in Guinee: - KINDEREN NAAR SCHOOL: door giften konden in totaal 250 kinderen naar school gaan; - VACCINATIE VAN 1000 KINDEREN IN N’ZÉNÉKORÉ (zuiden van het land): samen met Dr. Catherine Loua zorgt An voor de inenting van deze kinderen; - THESIS: in samenwerking met Felica worden 420 kinderen in kaart gebracht.

  Steun VZW Aniké

  Blijf op de hoogte! Word fan van Aniké op Facebook — Schrijf je in op onze nieuwsbrief.