Actions

 • SIT AND DINE - Cocktailbar tvv vzw Aniké - Waarmaarde

  9 Décembre 2017
  Tijdens de open deurdagen van Sit and Dine kon men ’s avonds in een ontspannen sfeer proeven van lekkere cocktails t.v.v. Aniké! Op zaterdagavond was er een prachtig optreden van Mirthe en Leander van ‘A Murder in Mississippi’, blues, folk en countrymuziek. Aniké stond er met een standje met allerlei snuisterijen uit Afrika en lekkere huisgemaakte confituren.

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Guinee Café - Avelgem

  2 Décembre 2017
  Nadat onze stagiair, Jannelore Derycke, terugkwam van Guinee, zorgde zij samen met haar familie en vrienden voor een prachtig initiatief, nl. Guinee Café en dit via de actie Music for Life. Men kon in een gezellig kader genieten van allerlei drankjes en 4 soorten croques met of zonder groentjes! Hiervoor werd een hangar, met dank aan Johan D’Haeye en Ann Beyaert, omgetoverd tot een gezellige ruimte. Uiteraard waren ook wij aanwezig met een standje!

  Pictures

 • SAINT-JOSSE - PLACE POUR TOUS

  7 Octobre 2017
  Zaterdag 7 oktober 2017 vond weer het gezellige marktje van 'Saint-Josse, Place pour tous' plaats. Dit keer stond Palestina in de kijker, met haar kleurrijke en wervelende cultuur. Naast een gamma aan Afrikaanse spulletjes, verkochten we ook heerlijke confituren, pompoenen, walnoten en kastanjes. Het was een supergezellige samenkomst met dans, waar je ook kon proeven van de wereldkeuken!

  Pictures

 • AFAM - Benefiet Barbecue tvv vzw Aniké

  9 Septembre 2017
  AFAM (Association des Femmes Africaines Motivées) uit Gent organiseerde een barbecue om een kleinschalig project op poten te kunnen zetten in Guinee. Een deel van de opbrengst werd geschonken aan vzw Aniké. Wij sprongen dan ook bij om de organisatie te ondersteunen met een helpende hand.i

  Pictures

 • TUINBEZOEK Ter Poele - Waarmaarde

  13 Juin 2017
  15 Dames van Markant Zulte kwamen de mooie tuin van Ingrid en Robert 'Ter Poele' bewonderen. Na het tuinbezoek en een lekkere kopje koffie en taart, gaf Monique uitleg over de werking van de vzw Aniké. Er werd geboeid geluisterd. Na de uiteenzetting gaven de dames met plezier een gift voor vzw Aniké.

  Pictures

 • BIO ECO MARKT - Oosteeklo

  4 Juin 2017
  Omdat het de voorgaande jaren zo een succes was, organiseert Velt dit jaar weer een biomarkt waarop heel wat duurzame bedrijven aanwezig zullen zijn. Aniké trekt er opnieuw een infostandje op, zodat bezoekers kennis kunnen maken met onze vzw en zijn werking. Er werden opnieuw Afrikaanse snuisterijen en zelf gemaakte bio-confituren aangeboden.

  Pictures

 • FAIR TRADE ONTBIJT - Fair Factory Avelgem

  1 Juin 2017
  Fair Factory van het GO! atheneum Avelgem verdient meer dan een dikke pluim. Jongeren die zich inzetten voor 4 goede doelen. Zij organiseerden 2 maal een ontbijtactie en hielden op regelmatige tijdstippen een verkoop van fair tradeproducten in de school. Met de opbrengst ondersteunen ze vier goede doelen! Mooi!!!

  Pictures

 • INZAMELACTIE BH's - Zottegem

  22 Mai 2017
  Drie lingeriezaken hebben hun hart laten zien voor Afrika. Ze riepen hun klanten op om oude bh’s binnen te brengen en schonken in ruil een bon van 10 euro op hun volgende aankoop in de zaak. De oude lingerie werd vervolgens geschonken aan onze vzw. “We hebben een 2.000-tal bh’s ingezameld, we zijn heel tevreden”, aldus Christa De Portemont van Poupette in Zottegem, Stephanie Cheneau van Bilitis in Menen en Katja Van De Voorde van Lingerie Venus in Nevele. En dat waren wij ook. Lingerie is immers een zeldzaam goed in Guinee. De bh’s zullen worden uitgedeeld tijdens onze sensibiliseringsacties rond vrouwenbesnijdenis. Koen en Jessica gingen ze ophalen.

  Pictures

 • CONTAINER - Sorteren en inventariseren van medisch materiaal

  12 Mars 2017
  Nu zowel de materniteit in Guinee Conakry, als het gezondheidscentrum in Dabadou, in een eindfase zitten, moest er dringend werk gemaakt worden van de sortering en inventarisering van al het medisch materiaal. Dit gebeurde met enkele vrijwilligers, zowel op 12 maart als op 21 mei. Het was een geolied team! Met dank aan Anneke, Jessica, Emmelien, Koen, Louise, Ingrid, Luc, Jannelore, Monique en Dirk. Ook dank voor de logistieke steun aan Johan D'Haeye!

  Pictures

 • PENSIOENFEEST Monique - Avelgem

  3 Février 2017
  Op 1 februari 2017 nam Monique Van Cauwenberge afscheid van haar collega's van het GO! atheneum Avelgem. Na 40 jaar in het onderwijs, waarvan 26 jaar in Avelgem, wilde ze niet zomaar de deur achter zich toetrekken. Ze organiseerde een gesmaakte exotische fiësta voor haar (ex-)collega's. Voor de gelegenheid kookte dochter Anneke heerlijk Afrikaans. Er was een talrijke opkomst! Het was fantastisch hoe iedereen zich op de Afrikaanse ritmes liet meedeinen! En dan die act … hilarisch! De volledige opbrengst ging intergraal naar vzw Aniké.

  Pictures

 • NIEUWJAARSRECEPTIE - Buurtcomité Knobbelstraat Avelgem

  29 Janvier 2017
  Vzw Aniké werd uitgenodigd om een standje met info en Afrikaanse hebbedingetjes te plaatsen tijdens de nieuwjaarsreceptie van het buurtcomité Knobbelstraat te Avelgem. Avelgemse dokter, An Vercoutere, gaf aan de geïnteresseerden dan ook graag uitleg over de werking van de vzw.

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Waalse knuffels voor Vlamingen - LABS

  23 Décembre 2016
  Opnieuw zette Charlotte Bauwens haar schouders onder ons project door samen met LABS heel wat Waalse knuffels voor Vlamingen uit te delen, diit in het kader van Music for Life! Filmpje van deze hartverwarmende knuffels is te zien op onze facebookipagina! Dikke dankjewel!

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Vegamuze Xmas Cake Café

  17 Décembre 2016
  Vegamuze verwende de smaakpapillen voor Guinee! Ken je Vegamuze al? Anders was dit het ideale moment om kennis te maken met de gloednieuwe zaak van de sympathieke Eveline Versluys. Haar missie: zo veel mogelijk mensen ervan overtuigen dat vegetarisch en veganistisch koken heerlijk is! En dat er een hele wereld van kleuren, geuren en smaken voor je open kan gaan. Dat doet ze via haar website en aan de hand van recepten voor hemelse desserts, kookworkshops en leuke, interactieve evenementen. Dat ze ook het hart op de juiste plaats heeft, bewees ze met haar evenement 'Vegamuze Xmas Cake Café tvv Aniké'. Zaterdag 17 december tussen 13.30 en 18 uur kon je terecht bij EVA (Steendam 84 in Gent) om te proeven van jummie plantaardig gebak en een hartverwarmend drankje, van glühwijn tot vegan chocolademelk. Je kon ook afhalen. De helft van de opbrengst ging via 'De Warmste Week' naar Aniké.

  Pictures

 • KERSTNOCTURNE - Tuincentrum De Molen Waarmaarde

  1 Décembre 2016
  In samenwerking met de plaatselijke handelaars organiseerde het Tuincentrum De Molen een gezellige Kerstnocturne! Genietend van wat de vele kerstkraampjes te bieden hadden en een lekker warm soepje, kwam er heel wat volk over de vloer! Wij pakten uit met onze zelfgemaakte confituren en de vele Afrikaanse hebbedingetjes!

  Pictures

 • MONDIAAL CAFE - Gent

  20 Octobre 2016
  Een schitterend idee van MO! - Speeddaten tijdens Mondiaal Café in Gent MO*magazine en de Gentse inspraakorganen voor het Noord-Zuidmiddenveld STANZ/GONZ bliezen op 20 oktober verzamelen voor een speeddate met vzw's die actief zijn rond basisgezondheidszorg. Men kon op die manier in dialoog gaan! Volgende organisaties kwamen een woordje uitleg geven over hoe zij strijden voor een betere en toegankelijkere gezondheidszorg voor iedereen: Memisa - Trias - Wereldsolidariteit/Okra - CM - FOS - Socialistische mutualiteiten - Actieplatform Gezondheid & Solidariteit - 11.11.11 - Aniké vzw - ICS - ICRH - Be-Cause Health. Ook Aniké was van de partij. In korte sessies van een kwartiertje stelden we onze vzw telkens voor aan geïnteresseerden. Een heel leuk initiatief!

  Pictures

 • PLACE POUR TOUS - Saint-Josse

  15 Octobre 2016
  Zaterdag 15 oktober 2016 vond weer het gezellige marktje van 'Saint-Josse, Place pour tous' plaats. Dit keer stond Marokko in de kijker, met haar kleurrijke en wervelende cultuur. Net als vorig jaar bemanden we een kraampje met heerlijke pompoenen, walnoten, confituren en een nieuwe selectie van Afrikaanse spulletjes. Het was een supergezellige samenkomst, waar je kon deelnemen aan creatieve workshops en kon proeven van de wereldkeuken!

  Pictures

 • MABATOBATO - Waregem

  28 Août 2016
  Doorlopend info- en cultuurmarkt - Multiculturele namiddag vol geuren en kleuren Een kinderdorp: grabbelpas, pottenbakken, Palo de Iluvia, Tibetaanse gebedsvlagjes ... Met muziek: Apropos, Taikidoki en Nijl. In een schitterend kader, Baron Casierpark te Waregem, werd een prachtige multiculturele namiddag georganiseerd! Ook onze vzw was van de partij!

  Pictures

 • SIT & DINE - OPEN TUINDAGEN - Waarmaarde

  11 Juin 2016 - 12 Juin 2016
  SIT AND DINE vintage and design zet haar deuren open ... en als extraatje ... een wandeling in een prachtige tuin! Dit laatste t.v.v. vzw Aniké! Voor de gelegenheid werd het 'Grand Café' open gehouden: 'Afternoon Tea', met huisgemaakte scones en ander gebak! Heerlijk!

  Pictures

 • BIO ECO MARKT in OOSTEEKLO

  5 Juin 2016
  BIO ECO MARKT in OOSTEEKLO - zondag 5 juni 2016 - van 11 tot 17 uur - gratis toegang. Er werden allerlei biologische, fairtrade en streekeigen producten aan de man gebracht voor een zacht prijsje. Groenten, fruit, wijn en hoeveproducten tot zelfs juweeltjes toe. Ook Aniké had er een standje met lekkere huisgemaakte confituren en allerlei snuisterijen uit Guinee! Plaats van afspraak: jeugd- en sportdomein Ter Walle, Stroomstraat 8 in Oosteeklo.

  Pictures

 • BENEFIET - 5 jaar Aniké - BrewDog Brussels

  15 Mai 2016
  Alors on danse ...

  Pictures

 • BAKBENEFIET - Jan Portaels Ziekenhuis Vilvoorde

  15 Avril 2016
  De materniteit en de pediatrie van het Jan Portaels ziekenhuis te Vilvoorde organiseerden een heuse bakbenefiet. En dit t.v.v. 2 projecten, nl. Aniké en Guali. Wat een samenhorigheid en dito opbrengst! Het zijn echte schatjes!!!

  Pictures

 • VOORDRACHT door Dr. An Vercoutere - De werking van vzw Aniké in Guinee

  11 Mars 2016
  D'Oude Peerden (oud-leerkrachten) van GO! avelgem organiseerden een voordracht over de werking van vzw Aniké. De Avelgemse dokter-gynaecologe An Vercoutere kwam in de tweede week van maart 2016 in het GO! atheneum Avelgem haar ontwikkelingsproject in het West-Afrikaanse land Guinee voorstellen. Zowat 100 belangstellenden luisterden naar de boeiende uiteenzetting over haar intensieve en belangeloze inzet voor haar eigen project, de vzw Aniké, in de hoofdstad Conakry. Hun doel is vooral ondersteuning bieden van jonge moeders, wees- en kansarme kinderen en de strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Waalse knuffels voor Vlamingen - LANGUAGES4RESULTS

  22 Décembre 2015 - 23 Décembre 2015
  Het wordt bijna een traditie - joehoe ... In het kader van Music for Life zorgde initiatiefneemster Charlotte, samen met haar verschillende teams, opnieuw voor heel wat WARME WAALSE KNUFFELS! In team trokken de studenten van Languages4Results het stadscentrum van Antwerpen binnen om er op een ludieke wijze heel wat warme knuffels uit te delen! Zij knuffelden over de communautaire grenzen heen voor een vrijwillige bijdrage. De knuffelaars zijn studenten die een intensieve cursus Nederlands volgen in Antwerpen.Schitterend!!!

  Pictures

 • KERSTBOOMACTIE - 5de editie

  12 Décembre 2015 - 13 Décembre 2015
  Gedurende de decembermaand kon men opnieuw het bos intrekken om een prachtexemplaar uit te kiezen! Deze keer kon men zelfs een telefonsiche afspraak maken, waarop Robert Degrande en Dirk Vercoutere steevast klaar stonden. Op 12 en 13 december stond Aniké er bovendien met een standje waar opnieuw lekkere glughwein werd aangeboden. Net als de vorige jaren, was de verkoop opnieuw een succes, waarvoor een dikke dankjewel!

  Pictures

 • FEMMA ADVENTS - Overmere

  7 Décembre 2015
  Vzw Aniké werd uitgenodigd om haar project toe te lichten voor Femma te Overmere. Nele vertelde op een boeiende manier over de werking van Aniké in Guinee. Bovendien gingen onze kwaliteitsvolle Aniké-kaarsen vlot van de hand. Ons team werd tevens nog met een extra gift beloond.

  Pictures

 • Saint-Josse - PLACE POUR TOUS

  10 Octobre 2015
  In het kader van 'Place pour tous', een organisatie van de gemeente Sint-Joost, werden op zaterdag stands opgezet van de actieve verenigingen in de Noord/Zuid samenwerking, waarbij elke vereniging zich in de kijker plaatste en producten ten voordele van hun project verkochten. Ook vzw Aniké was van de partij. We stelden niet alleen ons project voor, maar verkochten heel wat bio-producten rechtstreeks uit onze serre/moestuin. Dirk maakte voor de gelegenheid heel wat lekkere confituur. Wat we zeker ook moeten vermelden ... een puike organisatie!

  Pictures

 • FAIR FESTIVAL - DOK Gent

  5 Septembre 2015
  Vzw Aniké was opnieuw present op Fair Festival, een festival over al wat ecologisch, duurzaam, biologisch en vegetarisch is. Aniké bood opnieuw heel lekkere ambachtelijke confituur van eigen vruchten aan! Ook pakten we opnieuw uit met ons 'containerspel', om aldus centjes te verzamelen om onze medische container te verschepen naar Guinée.

  Pictures

 • ROMMELMARKT - DOK Gent

  23 Août 2015
  Omdat het vorig jaar zo'n succes was, stonden we ook dit jaar met een heleboel spullen op de rommelmarkt van DOK Gent. Kinderspeelgoed, boeken, dvd's, huisraad ... : je vindt het allemaal aan ons standje, van 11 tot 17 uur in de hangar aan de Koopvaardijlaan in Gent. Ook op zondag 13 september 2015 pakken we er opnieuw uit. Een bezoekje meer dan waard, want je kan er ook genieten van een hip hapje, een trendy drankje en uiteraard via een spel onze container helpen verschepen, Dit alles in een heerlijk ontspannen vakantiesfeer.

  Pictures

 • FERIA MUNDIAL - Gent

  23 Mai 2015
  Aniké op Féria Mundial (wereldmarkt) - Coyendanspark Gent - zaterdag 23 mei 2015. Op zaterdag 23 mei streek het Intercultureel Centrum De Centrale neer in de Machariuswijk, voor de 9e editie van het wereldmuziekfestival Les Goûts de Gand. De wijk ontving artiesten uit Albanië, Armenië, België, Burkina faso, Congo, Honduras, Italië, Iran, Peru, Portugal, Rusland, Slowakije, Spanje en Turkije. Tuinen, cafés, een voormalige abdij en zelfs een moskee werden omgetoverd tot echte concertplaatsen. Diverse stijlen zoals flamenco, gipsy swing, folk en bossa nova kwamen aan bod. Een gezellige ambiance was dus verzekerd. Blikvangers waren alvast de 40-koppige Congolese Fanfare Kimbanguiste, de (kinder)fanfare Fanfakids en het Roma Bohemien Orkest. Daarnaast werd het Coyendanspark omgetoverd tot een echte Féria Mundial, een wereldmarkt, waar je vanaf 14u een lekker hapje kon eten of exotische spullen kon kopen. De avond werd afgesloten met twee concerten in de Sint-Baafsabdij.

  Pictures

 • KERSTBOOMACTIE - 4de editie

  6 Décembre 2014 - 14 Décembre 2014
  Voor de vierde maal op rij gaan we door met de actie rond de kerstbomen. We staan opnieuw op het veld, waar naar hartelust gezocht wordt naar de juiste boom! Na de zoektocht wacht een lekker soepje of gluhweintje om weer even op te warmen! Zalig!

  Pictures

 • Eetfestijn FORE FOTE - De Vierde Zaal Gentbrugge

  23 Novembre 2014
  Op zondag 23 november 2014 vond het eerste eetfestijn Foré Foté (zwart/blank) plaats in een sfeervolle Afrikaans aangeklede zaal. Er was keuze tussen een Afrikaanse (mafé) en een Europese schotel (spaghetti), al dan niet vegetarisch! Met heel veel lof werden de koks van dienst geprezen! Foré Foté was heel gezellig dankzij jullie talrijke opkomst!!! Een heel heel dikke merci aan onze vele helpende handen!!! We kunnen jullie niet genoeg bedanken voor de super steun! Dikke merci aan Bram Vercoutere, Emmy D'Haeye, Davina De Belder, Line Njiakin, Moïse Gucci Man, Ron De Vogelaere, Inger De Vogelaere, Katrien Meuret, Jan Vancoppenolle , Emmanuela Lampaert, Ivo Kroes, Lien Van der Sypt, mama PiNeKoLi, Evi, Mbiton Joël Zina, alle Aniké- bestuurders en de vrijwillige bakkers van dienst!

  Pictures

 • LAUREATENCONCERT t.v.v. Aniké vzw - Marnixring Avelgem/Zwevegem

  14 Novembre 2014
  Een culturele activiteit van De Marnixring De Vlaschaard Avelgem/Zwevegem dat werd opgeluisterd door een trio van topmuzikanten. Liebrecht Vanbeckevoort, pianovirtuoos en laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2007, Ning Kam stervioliste, tweede laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001, France Springuel, internationaal gereputeerde celliste, brachten een schitterend programma met werk van componisten zoals Mendelssohn, Brahms, Dvorak! Het was een prachtig, vaak ontroerend concert met een staande ovatie van de meer dan 400 aanwezigen! Er werd een cheque van € 4000,00 overhandigd aan Dr An Vercoutere, die het project kort toelichtte.

  Pictures

 • FAIR TRADE te Sint-Joost-ten-Node

  11 Octobre 2014
  Een puike organisatie van de Gemeente Sint-Joost-ten-Node! Er werd aan verschillende Fair Trade organisaties de kans geboden om met een stand te staan op zaterdag 11 oktober 2014. Vzw Aniké pakte uit met haar info-stand, maar bood voor de gelegenheid zelfgemaakte confituren, bio-pompoenen en prachtige Afrikaanse hebbedingetjes aan. De regen was een spelbreker, maar de prachtige muziek en warme gesprekken maakten veel goed!

  Pictures

 • STEDELIJKE KUNSTACADEMIE Waregem - LYRISCHE KUNST

  15 Juin 2014
  Schitterend spektakel! Een collage in drie scènes onder de titel 'TIJD': een feest in het huis van de klokkenmaker, bezoektijd in de gevangenis en in de loopgraven 98 jaar geleden. Met dank aan de uitvoerders lyrische kunst, Bart Vermeulen (gast), Sabine Vercrysse (dans), Paul Van Egghen (cello), Sophie Lerouge (piano), Regula Boeningen (regie). Ook een speciale dank aan Emmelien Schollaert om ons project aan te brengen! Het was een schitterend spektakel met een even schitterende opbrengst dat via de Koning Boudewijnstichting aan de vzw werd overgemaakt!

  Pictures

 • Wereldmuziekfestival 'LES GOUTS DE GAND kleurt GENT'

  25 Mai 2014
  Op zaterdag 25 mei 2014 vond de 7de editie van het Wereldmuziekfestival 'Les goûts de Gand kleurt Gent' plaats. Het gratis festival zet de culturele diversiteit in het Gentse muzikale aanbod nog eens extra in de verf. Ook vzw Aniké mocht niet ontbreken met een info-stand en heel wat lekkere Afrikaanse hapjes!

  Pictures

 • Open Dagen Koninklijk Atheneum - SPORTKERMIS

  10 Mai 2014 - 11 Mai 2014
  Opnieuw zorgden de leerkrachten L.O. van het Koninklijk Atheneum voor wat extra bakstenen voor de bouw van de materniteit in Guinee, door een sportkermis te organiseren. Mits een kleine bijdrage kon men zich uitleven in leuke spelopdrachten.
 • CULTURELE CENTRALE Zwevegem

  29 Avril 2014
  Dr An Vercoutere werd uitgenodigd door de Culturele Centrale van Zwevegem om een uiteenzetting te geven over het werk van vzw Aniké.
 • LUKAYA veilt schilderijen

  1 Janvier 2014 - 31 Mars 2014
  Na een geslaagde eerste veiling laat de vzw Lukaya opnieuw drie kunstwerken onder de hamer gaan ten voordele van Aniké. Er werd alvast één schilderij geveild! Voor de twee overige schilderijen kan nog steeds een bod uitgebracht worden op de site van vzw Lukaya: http://www.lukaya.be.

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Waalse knuffels voor Vlamingen - LANGUAGES4RESULTS

  17 Décembre 2013
  Charlotte/Pieter zetten samen met LANGUAGES4RESULTS hun schouders onder "Knuffel eens een Waal" en dit in het kader van Music for Life! Het werd een zeer "warme" actie! Dank je wel LANGUAGES4RESULTS!!!!!

  Pictures

 • KERSTBOOMACTIE 2013

  7 Décembre 2013 - 16 Décembre 2013
  Voor de derde maal op rij worden kerstbomen aangeboden voor het goede doel. Er heerste weer een super warme sfeer op het veld, waar iedereen zelf z'n boompje kon uitkiezen om daarna verwend te worden met gluhwein of heerlijke pompoensoep!

  Pictures

 • MUSIC FOR LIFE - Teachers for Aniké - KA AVELGEM

  3 Décembre 2013
  Op dinsdag 3 december 2013 om 12.50 is er de bekroning van een bruisende veertiendaagse in het Koninklijk Atheneum Avelgem, die enkele weken geleden begon met het simpele maar geniale idee : vraag aan 90 leerkrachten om te zingen, en vraag aan 662 leerlingen om daarvoor te sponsoren. De enthousiaste respons kwam van leerlingen uit werkelijk alle studierichtingen. Dit was mogelijk ook een gevolg van de voordrachten die An Vercoutere gedurende zes lesuren was komen geven. Haar foto’s en haar doorleefde vertelling van de toestand en de evolutie in Guinee maakten op de jongeren een diepe indruk. Beseffen dat het niet overal in de wereld even goed gaat als in ons land, en dat een helpende hand voor mensen die het slechter getroffen hebben een belangrijk zetje kan zijn naar het opbouwen van een beter leven : ook dat is iets wat je op school mag leren, vinden de leerkrachten. En nu dus: de Grote Finale, dinsdag over de middag. Twee hoofdpunte : de muzikale prestaties van Lulu, The Supremes, The Spice Girls, Get Ready, Normaal en … Bruce Springsteen (die allemaal al druk aan het repeteren zijn) en tenslotte, waar het allemaal om begonnen was: de bekendmaking van de Mooie Som die wij allen samen willen overmaken aan het Goede Doel: Aniké !

  Pictures

 • PROJECT DUIDEN voor MUSIC FOR LIFE - AVELGEM

  23 Novembre 2013
  Gedurende 6 sessies vertelt An over het ontwikkelingswerk in Guinée ... scholing en gezondheidszorg weeskinderen, bouw weeshuis en materniteit, strijd tegen vrouwenbesnijdenis ... Leerkrachten willen immers hun stem geven aan dit project voor Music for Life! Letterlijk dan, want op 3 december vindt de Karaoke for Aniké-show plaats. Alle 640 leerlingen kunnen door sponsoring de leerkracht/zanger van hun keuze aanmoedigen en laten stijgen in de Aniké-hitlijst ...

  Pictures

 • FAIR TRADE FESTIVAL - GENT

  8 Septembre 2013
  Een eco-markt, veggie food, workshops en kinderanimatie. Wij staan er opnieuw met ons Aniké-caravannetje. Deze keer hebben we 40 kg bio-tomaten en 60 kg peren van eigen kweek mee. Ook zelfgemaakte confituur (rabarber/peer en tomaat/peer), samen goed voor 81 potten, bissap en zelfgemaakte taarten (tarte tatin van appel, peer, citroentaart, cake, frambozencrumble, muffins van frambozen, yoghurtcake, chocoladecake ..).

  Pictures

 • ROMMELMARKT AVELGEM

  31 Août 2013
  Onze tweede rommelmarkt dit seizoen. Iedereen heeft zowat thuis objecten verzameld die we willen schenken aan vzw Aniké om via een rommelmarkt geld in te zamelen voor ons project. Ook werden heel wat artikelen geschonken, waarvoor dank!

  Pictures

 • AFRO CULTURAL FESTIVAL - GENT

  17 Août 2013
  We werden gecontacteerd om met een stand van onze vzw Aniké op het Afro Cultural Festival te staan. Vermits dit ons project beter bekend kan maken, hebben we deze kans te baat genomen. We trokken er naartoe met ons Aniké-caravannetje!

  Pictures

 • ROMMELMARKT DOK GENT

  4 Août 2013
  Rommelmarkt t.v.v. VZW Aniké. Iedereen heeft zowat thuis objecten verzameld die we willen schenken aan vzw Aniké om via een rommelmarkt geld in te zamelen voor ons project. Ook werden heel wat artikelen geschonken, waarvoor dank! De sfeer en opbrengst was super!

  Pictures

 • VEILING door vzw LUKAYA

  1 Mai 2013 - 30 Mai 2013
  Veiling t.v.v. VZW Aniké In het kader van hun project "[He]artwork 4 lukaya" openden Vzw Lukaya een veiling t.v.v. onze vzw Aniké, meerbepaald ter ondersteuning van weeskinderen (scholing, voeding, gezondheid), bouw van een materniteit en sensibilisering rond vrouwenbesnijdenis.

  Pictures

 • GEKKE FIETSENRACE KONINKLIJK ATHENEUM AVELGEM

  27 Avril 2013 - 28 Avril 2013
  De leerkrachten LO organiseerden dit jaar een gekke fietsenrace. De inleg bedroeg € 1,00. Ofwel reed men met een fiets waarvan het stuur omgekeerd stond of met een klein en groot wiel …

  Pictures

 • ANIKÉ-KRANT AVELGEM

  2 Avril 2013
  In het kader van de lessen PAV maken de lln. onder leiding van stagiar Stefanie Deweer en leerkracht Fien Van Miert een heuse Aniké-krant, waarin vooral het land grondig onder de loep genomen wordt!

  Pictures

 • OPSLAG MEDISCHE CONTAINER

  1 Avril 2013
  Opnieuw wordt er materiaal verzameld om een container te vullen met vnl. medisch materiaal. De eerste mateiralen werden ons toegezegd door dr Van den Langenbergh en dr Walraevens - Polikliniek Mol. Zij vonden onze gegevens op onze website. Wanneer er voldoende materiaal verzameld is, wordt een container gevuld en verscheept naar Guinee Conakry. Tevens werd er materiaal geleverd door: dr Els Van Dessel – Terneuzen; Middelheim Ziekenhuis Antwerpen …

  Pictures

 • KLEURENDAG KONINKLIJK ATHENEUM AVELGEM

  22 Mars 2013
  Tijdens een actie van het leerlingenparlement “Kleurendag” in het Koninklijk Atheneum te Avelgem werden alle klassen een bepaald kleur toegewezen. Voor alle 5des was de kleur geel. De leerlingen van het 5de Secretariaat-Talen namen het initiatief om met een T-shirt van Aniké ons project ondertussen in de kijker te zetten!

  Pictures

 • N'BORE - vrijwilligers blazen verzamelen

  1 Mars 2013
  Op 1 maart vond onze eerste vrijwilligersvergadering plaats te Gent. We hebben onze groep N'Bore gedoopt, wat 'vriend' betekent in het Sousou. Er werd een oproep gedaan zowel via onze nieuwsbrief als onze facebookpagina. De bedoeling hiervan is alle geïnteresseerden duiding te geven over onze acties zowel in België als in Guinee en een overzicht te geven van de financiële toestand van onze vzw. Deze vergadering zal op jaarlijkse basis plaatsvinden.
 • FESTA PARTENZA Dr Elena Rota

  2 Février 2013
  Feestje voor het goede doel: afscheidsfeestje waarbij opbrengst naar vzw Aniké gaat. Het feestje had plaats in Bergamo - Italië.

  Pictures

 • Anneke Vercoutere is de KRAK van AVELGEM voor 2012

  18 Janvier 2013
  De Krant van West-Vlaanderen organiseerde de afgelopen maanden een zoektocht naar verdienstelijke inwoners en nomineerde vijf Avelgemnaren waarop het publiek kon stemmen. De inwoners konden op die manier de Krak 2012 van Avelgem kiezen. Op 18 januari 2013 was het zover ... de nominatie ging naar An Vercoutere. De media-aandacht was een hart onder de riem!

  Pictures

 • KERSTMARKT Avelgem

  9 Décembre 2012
  Niets zo leuk als een gezellige kerstmarkt in deze periode van het jaar! Aniké was er dit jaar ook bij op de Kerstmarkt van Avelgem. Op zondag 9 december stonden we met onze stand (een leuk caravannetje) in het centrum van de gemeente. Men kon er niet alleen terecht voor info, een leuke babbel, maar ook voor lekkere "Afrikaanse" cupcakes (met banaan, gember en kokos), gemberthee of gluhwein.

  Pictures

 • KERSTBOOMVERKOOP - Waarmaarde

  1 Décembre 2012 - 8 Décembre 2012
  Net als vorig jaar werden er prachtige Koreaanse zilversparren verkocht. Je kon zelf je boom uitkiezen op het veld in Waarmaarde. Deze Koreaanse zilversparren verliezen hun naalden niet en kosten maar 15 euro! Opnieuw stond er een leuke stand met de nodige opkikkertjes (verse pompoensoep of een glaasje glühwein) tegen het gure weer!

  Pictures

 • BENEFIET vzw Aniké - Centrale Gent

  26 Octobre 2012
  Voor mensen met ritme in hun lijf organiseerde Rika Broers van vzw Won Tanara een erg gesmaakte initiatie Afrikaanse dans. Op het podium was het vuurwerk, met stomende optredens van Boreya en Seny Touré met band Kawa als kers op de taart. We fuifden vervolgens de nacht in met DJ Rakka en DJ Café au Lait. De sfeer zat er van in het begin in. Je kon proeven van heerlijke gerechten uit de Afrikaanse keuken, nippen van een glaasje bissap of gembersap.

  Pictures

 • FLASHMOB - Sint-Pietersstation Gent

  19 Octobre 2012
  Om onze nakende benefiet (26 oktober) de nodige aandacht te geven, werd een flashmob georganiseerd in het Sint-Pieters-Station te Gent. Onder leiding van Merel Vercoutere (choreografie) en in samenwerking met de dansschool "Oiterpe Drongen", werd er enthousiast gedanst op Afrikaanse ritmes door een 50-tal dansers. Met dank aan onze sponsor Brooklyn voor de prachtige T-shirts!

  Pictures

 • LUMIMA - Kinder- en moedersterfte - Ufo Gent

  10 Mai 2012
  International Centre for Reproductive Health (ICRH) presents: LUMIMA! "Think & Taste" & QUIZ met Lieven Scheire Onder het motto DOODJAMMER! Kinder- en moedersterfte organiseert het International Centre for Reproductive Health de ludieke sensibilisatieactie LUMIMA over de Millenniumdoelstellingen 4 & 5: terugdringen. Verschillende organisaties, waaronder vzw Aniké is present met een infostand.

  Pictures

 • COLABAKKLIMMEN - Open dagen Koninklijk Atheneum Avelgem

  5 Mai 2012 - 6 Mai 2012
  Tijdens de Open Dagen van het GO-onderwijs werd er een sportieve activiteit op touw gezet om geld in te zamelen voor de weeskinderen van Guinee; nl. Colabakklimmen Leerkrachten LO o.l.v. Katrien Meuret, GO-onderwijs Avelgem Met dank aan TJAKA-Sportkampen, Coca-Cola.

  Pictures

 • DJANZA - Ethic Students Avelghem

  21 Avril 2012
  In het kader van de lessen “vrijwilligerswerk” en o.l.v. Nicolaï Possemiers organiseren de laatstejaars van het Koninklijk Atheneum een benefiet ten voordele van vzw Aniké. In de namiddag is er een fuif voor de kinderen, met o.a. grime – ’s avonds gaat het echte festijn door met een heuse line-u: Kastor and Dice, Soca Twins, Les Mecs Eclectics, Raggamuffin, Whiteman & Racca, Mr. T.

  Pictures

 • EXPOSE contre l'excision - Schaarbeek

  24 Mars 2012
  Een organisatie van vzw Nasci - Exposé contre l’excision – “What a difference a day makes” Korte verwelkoming, kort overzicht problematiek FGM door Burkinabese dame. Stukje film uit Waris Dirie. Twee getuigenissen van vrouwen die zelf besneden werden. Afsluitend medisch luik rond vrouwenbesnijdenis door Dr. An Vercoutere, vzw Aniké.  

  Pictures

 • REISCAFE ANTIPODE - An vertelt over haar project in Guinee

  2 Mars 2012
  Aan de hand van beeldmateriaal neemt An de toehoorders mee naar haar project en ervaringen in Guinee. I.s.m. Reiscafé Antipode, Viva-svv West-Vlaanderen en VC Mozaïek.  

  Pictures

 • Vertrek CONTAINER richting Guinee Conakry - MEDISCH MATERIAAL/COMPUTERS

  2 Janvier 2012
  Na het verzamelen gedurende meer dan één jaar van allerlei geschonken medisch materiaal + pc’s, is het eindelijk zover. De container werd verscheept op 2 januari – aankomst Conakry 21 januari 2012 (aansluiting in Algecerias gemist door zware storm: aankomst 28 januari 2012).

  Pictures

 • KERSTBOOMVERKOOP in Waarmaarde

  3 Décembre 2011 - 11 Décembre 2011
  Twee families slaan de handen in elkaar: de familie De Grande-Vanhoenacker verkoopt haar prachtige Koreaanse zilversparren (zelf uit te kiezen op het veld te Waarmaarde) t.v.v. vzw Aniké. De prijs bedraagt € 15,00/boom, waarvan € 5,00/boom naar ons project gaat! Uiteraard wordt er gezorgd voor een gezellige sfeer: pompoensoep, gluhwein ...

  Pictures

 • KAARSENVERKOOP

  1 Décembre 2011 - 31 Janvier 2012
  Niets zo gezellig in de donkere winterdagen als een huis vol warmte en licht. Aniké bracht iedereen in de juiste stemming met zijn speciaal ontworpen Aniké-kaarsen. Verkoopprijs € 5,00/stuk.

  Pictures

 • “Dag van de solidariteit”, organisatie FOS West-Vlaanderen

  29 Octobre 2011
  DRANOUTER “In onze geglobaliseerde wereld is er nood aan wederzijds begrip, aan ontmoeting en aan mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen en te zien als bondgenoten, niet als concurrenten.” Een namiddag en avond vol activiteiten: heksenwandeling, muzikale wandeling, smultocht, … met o.a. een debat met Prof. Marleen Temmerman en Dr. An Vercoutere. Debat over ontwikkelingssamenwerking.

  Pictures

 • VOORDRACHT Project vzw Aniké - Leerlingen Koninklijk Atheneum Avelgem

  23 Octobre 2011
  An vertelt over haar project als voorbereiding op het thema “vrijwilligerswerk” in de school. Deze leerlingen (6 ASO) willen immers een actie op touw zetten!
 • TUINDAGEN in Beervelde - Into Africa

  7 Octobre 2011 - 9 Octobre 2011
  Aan de actie 'Into Africa' namen 42 standhouders deel . Er werden zaden van Afrikaanse bloemen, bonen en kalebassen verkocht, geurige kweeperen, bloemstukken en boeken aangeboden, cake en Afrikaanse koekjes gebakken, planten en jam verkocht ... allemaal voor het goede doel. Alle opbrengsten gingen naar 'Artsen zonder vakantie' en vzw 'Aniké'. De Egelantier maakte op haar stand boeketjes met bloemen en droogmateriaal uit Afrika.

  Pictures

 • Rad van fortuin op de kermis in Wichelen

  4 Septembre 2011
  Met dank aan Ann-Michèle D’Hoore.
 • Les over vrouwelijke genitale verminking

  19 Mai 2011
  Aan de leerlingen van 4 VEVO in het KA in Avelgem.
 • COLABAKKLIMMEN in Avelgem

  14 Mai 2011 - 15 Mai 2011
  Een organisatie van het KA Avelgem tijdens de opendeurdagen. De opbrengst ging integraal naar vzw Aniké! Dank je wel aan de vele sponsors (Tsjaka sportkampen, Volcke, Coca Cola).

  Pictures

 • DEBAT rond ontwikkelingssamenwerking in Brugge

  6 Avril 2011
  Prof. Dr. Marleen Temmerman en Dr. An Vercoutere in debat over de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Georganiseerd door FOS West-Vlaanderen.

  Pictures

 • Verkoop FRUITSPIESJES - Wichelen

  3 Avril 2011
  Speciaal voor vzw Aniké organiseerden de misdienaars van de gemeente Wichelen een inzamelactie. Voor een vrije bijdrage konden de kerkgangers van een zelfgemaakt fruitspiesje genieten.
 • Benefiet VOORDRACHT in Avelgem

  21 Mars 2011
  Vzw Markant Avelgem organiseerde een Benefiet Voordracht ten voordele van de vzw Aniké. Gedurende 1h30 werden de toehoorders meegenomen naar een hartverwarmende doch confronterende wereld!

  Pictures

 • OPRICHTING vzw Aniké

  5 Octobre 2010
  Aniké betekent “Welkom, dank je wel”. Er is nood aan een vzw om alles verder in goede banen te leiden. Oprichters: An Vercoutere, Nele Van De Sype, Koen Van De Sype, Lieven Van De Sype, Monique Van Cauwenberge, Dirk Vercoutere, Ria Pison.
 • Voorstelling van het FOTOBOEK “Not Alone”

  26 Juin 2010
  Jasmine Debels trok naar Guinee om een fotoboek te maken rond het project FELICA. Dat resulteerde in een prachtig werk dat al vier internationale prijzen won, waaronder een “Golden Award in de categorie European Professional Photographer of the Year Awards 2010”. Dit boek is nog steeds te koop! U kan hiervoor een mailtje sturen naar vzw.anike@gmail.com.

  Pictures

 • BENEFIET met AFRIKAANSE MODESHOW

  30 Avril 2009
  Een concert van Bolo Kan en een fuif met Afrikaanse hapjes in Gent. Met dank aan Sophie Drèze, de mannequins, Babara Bangoura, Aminata Touré, Bolo Kan en de vele helpende handen! Dank aan de volgende sponsors: BrookLyn, Alsico, Kiwanis Avelgem en SWISS.

  Pictures

 • Bezoek aan de Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking in Avelgem

  25 Avril 2009
  Uitleg over het project door Dr. Catherine Loua (Guinee).

  Pictures

 • DEBAT rond seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen in Guinee (nadruk op vrouwenbesnijdenis)

  23 Avril 2009
  I.s.m. UGent. Met Mevr. Els Leye, Mevr. Khady Koïta, Dr. Cathérine Loua, Dr. Wim Delva. Moderator: An Vercoutere.

  Pictures

 • MASSADANS tijdens het opendeurweekend van Koninklijk Atheneum Avelgem

  7 Mai 2007
  Jong en oud dansen op de tonen van “Ik hou van u”. Met de totale opbrengst kunnen 80 weeskinderen naar school gaan - inflatie viert namelijk hoogtij in Guinee - en wordt aan hun primaire behoeften (voedsel, onderdak, kleding) voldaan.

  Pictures

 • MASSASPONSORLOOP in Avelgem dankzij KA Avelgem

  30 Mars 2007
  In het kader van het gezondheidsbeleid op school en de sponsoractie ten voordele van de wees- en andere kwetsbare kinderen van Guinee, wordt een massaloop onder begeleiding van djembéspelers georganiseerd: ± 600 jongeren lopen voor het goede doel. Dank aan KA Avelgem, Babara Bangoura, Manou Lampaert en co.

  Pictures

 • Voordracht over aidsweeskinderen in de bibliotheek in Avelgem

  23 Mars 2007
 • VOORDRACHT voor alle leerlingen - GO Avelgem

  5 Mars 2007
  An vertelt over haar ervaringen in Guinee aan de hand van fotomateriaal (Middenschool en Atheneum Avelgem). Men raakte zo onder de indruk dat een nieuwe inzamelactie op touw werd gezet, nl. sponsorloop.
 • CONTAINER met 497 bananendozen vol kinderkledij, speelgoed, schoolgerief en knuffels vertrekt naar Guinee

  1 Juillet 2006
  In samenwerking en met financiële steun van Gemeenschapsonderwijs Avelgem, Kiwanis Avelgem en GRIS Avelgem.

  Pictures

Steun VZW Aniké

Blijf op de hoogte! Word fan van Aniké op Facebook — Schrijf je in op onze nieuwsbrief.